CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 18, 2012

TRIFFLE,yang SIXFLE.





15 JAUNUARI 2012..


  DI KALA AZAN SELANG SELI BERKUMANDANG DI BUMI Mu'TAH,AKU DAN WID..BARU PULANG DARI SHOPPING BARANG-BARANG NAK BUAT TRIFFLE KHAS UNTUK DEQ "IZ IL"
  
  FISRT TIME AKU BUAT PUDING TRIFFLE NI..BERTUAH LA SAPA YANG DAPAT MAKAN..HEHE.BAK KATA DEQ"IZ IL" 'UNTUNG LA BELIAU' HAHAHA.PERASAN KOT..ENTAH JADI KE TIDAK..JANJI BUAT DENGAN PENUH KASIH SAYANG..:P 
  
  TAPI YANG HERANNYA BUAT UNTUK AHLI BAYT CEPAT JADI..BUAT UNTUK DEQ "IZ IL"
RUMIT PULAK JADINYA..TAPI TAK APA..ALHAMDULILLAH HASILNYA CANTEK!! HAHAHA. TUAN PUNYA BADAN TAKL CAKAP APA-APA PUN..AKU PULAK LEBIH-LEBIH..


  ADA 3JENIS PUDING YANG AKU BUAT...PUDING FORFLE,FIFLE,SIXFLE STRAWBERRI..





 FORFLE :P
YANG INI AHLI BAYT PUNYA!
 
                                                                                                                      




FIFLE :P
YANG INI PUN AHLI BAYT PUNYA!

 


                YANG INI SETELAH DICOMOTKAN HAHAHA!
                          CANTEK TAK??





                                                        SIXFLE :P
                        CANTEK TAK?? 
  DEQ "IZ IL" CAKAP "KAK BELLA NI BUKAN TRIFFLE TAPI   SIXFLE" HAHAHAHA.
                                                                
     SERIUS AKU TAK PERASAN JADI :FORFLE[4LAYERS] FIFLE [5LAYERS] SIXFLE [6LAYERS]...NAK KATA KHUSYUK TAK PUN..ALMAKLUMLA BUAT DENGAN PENUH KASIH SAYANG!! HAHAHA.




 ingredients :
1 kotak tepung kastard
1 tin besar susu cair
jelly [ ikut la nak perisa ape, and byk mana nak guna ]
swiss roll [ ikut la jugak perisa ape and byk mana nak guna ]
gula
1 tin krim
buah-buahan [strawberri atau pic]

cara-cara :

- bancuh tepung kastard dengan separuh tin susu cair. separuh tin susu cair lagi tu, panaskan dengan api sederhana kecil. bila bancuhan tuu dah sebati dan susu pun dah panas, masukkan bancuhan kastard td dalam susu yang panas.tambah sedikit gula ikut suka nak manis mcm mana. kacau sampai pekat.
- bancuh jelly.
- potong swiss roll dan susun dalam bekas.
- untuk layer, boleh letak bancuhan kastard dulu ataupun jelly dahulu. depends nk letak yg mana dulu. utk satu2 lapisan, make sure ia dah keras baru boleh buat layer yg baru. nak elakkan layer tuu bercampur.
- untuk layer yg paling atas, boleh sapu krim dan hias buah-buahan. :)

                              

                         SELAMAT MENCUBA!!




1 comment:

  1. owh...buat utk "IZ IL" rupanya... utk kite xde buat pun... xpelah...nk cne kn.. huhuhuhu :p

    ReplyDelete