CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, August 12, 2014

JANGAN BERHENTI BERLARI

Bismillah...

 di celah-celah kesibukan manusia yang mencari ruang dan peluang dengan bermacam2 dan berbagai2 cara untuk mendapatkan secicip rezeki, namun kesemuanya ada amanah dan tanggungjawab yang harus digalah baik ayah, ibu, suami, isteri dan anak,yang mana kita semua perlu ada kesedaran dan perlu diberi peringatan berterusan agar kita sebagai hambaNYA tidak lalai dan lupa untuk berusaha mencari bekalan bagi kehidupan yang hakiki kelak.

sebagaimana firman Allah s.w.t:
(55:وذكر فإن الذكرى تنفع المؤمنين (سورة الذاريات
dan tetaplah memberi peringatan,kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin.  jika kita ingin dianggap sebagai 'manusia' dan bukan 'binatang ternak' di sisi Allah S.W.T dan ingin mendapat tempat istimewa di sisiNYA..peruntukkanlah masa secukupnya untuk melakar peta perjuangan yang harus ditempuhi. dan memahami tugas dan objektif kehidupan kita di atas muka bumi ini dengan suatu tuntutan tidak lain dan tidak bukan ialah " al amr bil ma'ruf wan nahyu 'anil mungkar" satu ayat yang mudah diunggkapkan di bibir manusia namun sukar untuk dilaksanakan. itulah hakikatnya.


  walau diri ini tidak sempurna dan tidak akan sempurna kerana dosa yang pasti kita lakukan, tugas itu tidak sama sekali terangkat daripada senarai kewajiban kita.harus sedar itu wahai diri.jangan sesekali ditipu oleh syaitan yang sentiasa mengutuk kita sebagai 'tidak cukup baik', 'tidak soleh/ah' dan 'belum ckup ilmu' dengan beribu-ribu alasan..sedarlah wahai diri!! dari bisikan dan hasutan syaitan,harungilah!! dengan penuh keazaman dan usaha yang tinggi untuk memadamkanya.

  hakikatnya, kita semua belum cukup ilmu, namun Allah mewajibkan kita berusaha untuk menyampaikan apa yang kita faham daripada ayat-ayatNYA dan sunnah RasulNYA kepada manusia yang lain.
firman Allah :
 (48 : 42 إن عليك إلا البلاغ :الشورى)
..tugas engkau hanyalah menyampaikan (apa yang diperintahkan kepadamu (asy-syura 42 : 48 )

  sekarang tugas kita sebagai manusia dan khalifah Allah ialah menggali ilmu sedalam mungkin sebagai benih untuk kita bezakan yang mana ma'ruf dan yang mana mungkar. hanya dengan ilmu kita mampu melaksanakan tugas tersebut .INSYAALLAH

wallahu ta'ala 'alam.


  

  

No comments:

Post a Comment