CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 15, 2013

liku-liku hidup


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....        Masa berlalu tanpa ada izin laluan.jam berganti jam,hari berganti hari,minggu         berganti minggu. sedar tak sedar,sminggu aku berpuasa dalam Ramadhan. bersama-samasahabat seperjuanganku yang sama-sama menuntut di bumi Mafraq,Jordan.


      bagiku,puasa merupakan satu anugerah dari Ilahi. manakan tidak,bukan inilah lubuk     emas buat kami melipatgandakan pahala. dah bulan ini jugaklah lubuk emas kami untuk berjimat cermat. sekurang-kurangnya,kuranglah sikit bebanan untuk memikirkan jumlah    tabung kami untuk membayar wang jamiah apabila kos makanan sudah mampu dikurangkan. tapi,belum tentu wang itu mencukupi. 

     apabila barang-barang masak di dapur sudah habis, tiada siapa yang berani berbicara.nak beli barang sakan,mau pakai duit apa?duit siapa? sekali beli barang bukan sedinar dua,tapi belasan dinar. namun alhamdulillah, dalam ramadhan kami mampu berjimat banyak. kami berbuka dengan hidangan ala kadar sahaja. 

kadang-kadang ada jugak sahabat yang bermurah hati, berkongsi rasa lauk-pauk yang kami masak. siapa percaya?aku hanya menerima wang poket dari keluarga 10JD sebulan (rm45) cuma sebulan itu cukup untuk segalanya?

sungghu !! sungguh !! itu sudah mencukupi bagi aku...

kerana adik-adikku masih bersekolah di tanah air jugak,sama macam aku masih belajar. mereka pun tak cukup "meterial" dan segalanya. sedangkan bagiku mereka lebih memerlukan. aku yang melihat teman-teman berbuka dengan juadah yang mewah-mewah tanpa memikirkan maslah kewangan yang dihadapinya, hanya mampu tersenyum sambil memujuk jiwa yang ingin merasa seperti mereka.    wang bukanlah satu masalah pada mereka,ditaja,mempunyai ibubapa yang senang.apalagi yang dimahukan ? acap kali jugak lafaz " duit dah kering " diucapkan mereka. bagi aku semua itu tak ada apa-apa makna pun. sungguh !! jika mereka-mereka yang ditaja sering kali mengungkap lafaz " kering " jadi aku ini apa?

mungkin si padang sahara yang kering kontang,seperti dilanda kemarau di bumi Nabi Yusuf dahulu kala ! benarlah ujian-ujian lain.mereka diuji untuk bersyukur . 

firman Allah s.w.t : dan maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? (surah ar rahman :13) .


   dan aku pula diuji untuk sabar dalam perjuangan ini. firman Allah s.w.t : allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupanya ( surah al-baqarah :286)
langkah perlu gagah demi ummah. namun aku sedar kadang-kadang ujian dan masalh yang datang membuatkan langkahku lemah untuk melangkah jauh kehadapan. kerana aku tahu janji Allah itu PASTI !! 

 firman Allah s.w.t : apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan : " kami telah beriman , sedangkan merekatidak diuji lagi". ( al ankabuut : 2 )

wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan bersiap sedialah dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung ( surah ali imran : 200)

     raya kali ini,raya ke3 di perantauan entahlah.perasaan mahu pulang ke tanah air itu   kurang ada. bukan kata tak rindu.entah tak dapat diungkapkan dengan kata-kata. walaupun jauh dimata tapi dekat dihati :) hanya doa yang mampu disampaikan buat insan-insan yang tersayang yang jauh nun disana.


        raya sebelum ini mungkin banyak bergantung harap pada sumbangan sahabat-sahabat      dan Unit Zakat Sedekah  (USZ). kalau tidak ! baju raya? cukuplah sekadar jubah yang tahun sebelumnya. mungkin lauk pauk akan bertambah satu dua. itupun hanya pada hari raya pertama. mungkinkah raya kali ini yang bakal menyusul selapas ramadhan, ada nikmat yang lebih mampu aku rasakan?? insyaallah....


*************
1 comment: